LVMH'nin kralı, büyük insan Bernard Arnault, elindekilerle yetinmeyip (para parayı çeker) Hermes'i tamamen kendi bünyesine katmak için, Hermes'in % 17.1'lik hissesini almayı başarmış.
LVMH'nin 200 yıldır şirketin sahibi olan 220 kişilik Hermes hanedanını tek tek ikna ederek kalan %72.9'luk hisseyi de almak istediğinin farkına varan Hermes yönetimi, Arnault'dan satın aldığı hisseleri tekrar aile üyelerine satmasını istemiş, Arnault kurnazı da buna şöyle gıcık ve de herkesi idare edecek bir cevap vermiş: “Borsaya açık bir şirketin başı nasıl olur da bir yatırımcıdan hisselerini satmasını ister aklım almıyor. Hermes hisselerini uzun vadeli yatırım olarak görüyoruz. Yaptığımız alım tamamen dostane.(!!!) Hasmane tavır içinde olanlar, hisseleri satmamızı isteyenler.” (sen onu benim külahıma anlat)
Gazetede okuduğumda bunun etik bir davranış olup olmadığı konusunda epeyce bir kafa yordum. Ticaret dedikleri bu mudur? dedim. Bence bu durum Burger King'in etleri ile ilgili çıkan dedikodularda McDonald's'ın bunu kendi yönüne çevirmek için 'sağlıklı yiyecek' vurgulu reklam yapmalarına benziyor. Bence bu da etik olmayan bir davranış. Sektörün önde gelen 2 firmasının daha barışçıl hareket edip, krizsel durumlarda bel altı vurmamalılar.
Neyse konumuza döner isek, Hermes'e ne oldu?, artık Hermes Hermes olmayacak mı diye endişelenip, uykularım kaçıyorken geçenlerde gazetede okuduğum yazı ile rahat bir nefes aldım...
Hermes Ailesi'nden Guillame De Seynes-Hermes: “Hermes bizim için sadece bir marka değil, büyük annemizin adı, ailemizin adı. Yani onurumuz. Onu onurumuzu korur gibi korumaya devam edeceğiz. Hermes ailenin ve ailenin kalacak. Arnault Hermes'i alamayacak.”
Hermes 1937 yıılında, Paris'te Thierry Hermes tarafından kuruldu. |
Hermes CEO'su Patrick Thomas da, “Arnault'nun ürün anlayışı ve felsefesi ile Hermes'in felsefesi ve geleneği arasından çok büyük bir fark var. Biz lüks ürün üretmiyoruz, zanaatkarız. Sadece çok değerli el ürünleri üretiyoruz. Bu çok önemli bir ayrım” dedi. (Sanırım ben Hermesciyim)
Arnault'nun şirketi ele geçirmemesi için her türlü önlemin alındığını belirten Thomas, komandit şirket özelliği nedeniyle yabancı bir ismin şirketin çoğunluğunu ele geçirmesinin mümkün olmadığını söyledi. Thomas, “Biz son derec e rahat ve soğukkanlıyız. Hermes ailede kalacak” mesajı verdi. (Hürriyet Gazetesi, Arzu Çakır Morin)
Komandit şirket, iki veya daha çok kimse tarafından, bir ticari işletmeyi müşterek ticaret ünvanı altında işletmek amacıyla, bir sözleşmeyle kurulan ve şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir kısmının sorumluluğu sınırlanmamış ve diğer bir kısım ortaklarının sorumluluğu belirli bir miktar ile sınırlanmış olan, hak ehliyeti işletme konusu ile sınırlı, tüzel kişiliğe sahip bir şirket tipidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder