6 Kasım 2010 Cumartesi

''Bir kadının çıplaklığa en yakın olduğu an, en şık olduğu andır." Coco Chanel

Moda tarihi ile derinden ilgilenmeye başladıktan sonra Chanel'in modanın öncüsü olduğu öğrendiğimde açıkcası biraz şaşırdım. Evet büyük markaydı ama Chanel'le eş değer markalar var diye düşünürdüm. Meğersem Chanel ne derse o olurmuş, herkes onu izler, taklit edermiş. Saygıyla anıyorum... :)


Coco Chanel'in hayatını okuduğumda yine bir küçük Emrah hikayesi ile karşılaştım. 18 yaşına kadar ailesinden uzak yatılı okumuş, çektiği acılar belki de onun bugünlere gelmesine önayak olmuş,annesinin babası yüzünden vefat ettiğini düşünüyor bunu tarzına da yansıyor, kadınlara erkeksi kıyafetler dizayn ediyor. Bayanlar için ilk kez pantalon ve mini eteğini de kendisi tasarlıyor. (o zamanlar kabarık kuyruklu ve ihtişamlı etekler, korseli elbiseler giyiliyor ve kadınlar saçlarını kesmiyorlarken, ata binmeyi çok seven Chanel bir gün ata binerken çok sinirleniyor ve eteğini ortadan ikiye keserek daha sonra onu dikiyor ve ilk pantolon giyen bayan oluyor). Modada 'devrim' niteliğindeki hareketleri ve siyah renge olan bağlılığıyla modanın vazgeçilmezi olmuştur. Bir davette kendisine mini eteği nasıl bulduğu sorulduğunda lise çıkışlarında genç kızlar eteklerini kıvırıyor onlardan esinlendim diyor.

Time dergisi tarafından 20. yüzyılın en etkileyici 100 ismi arasında gösterilen Coco Chanel, “Mutluluk bir tuzaktır”, “Moda geçer, stil kalır”, “Bir kadın 30’una geldiğinde, poposuyla yüzü arasında bir tercih yapmak zorundadır”, “Parfüm öpülmek istediğiniz yere sürülür” gibi özdeyişlere de sahiptir.


1921 yılında parfümün önemini “Parfüm bir kadının vazgeçilmez aksesuarıdır. Birisi yanından uzaklaştığında, hatta yaşamından gittiğinde, ardında bırakabileceği en önemli izdir” diyerek vurgulayan Coco Chanel ilk parfümünü yarattı. Chanel No:5 olan ilk parfümünün adını 5 rakamının uğruna inandığından dolayı koymuştur. 

Ve son olarak benim ağzımın açık kalmasına neden olan, Ulu Önderimizin nasıl vizyon sahibi bir lider olduğunun moda bakımından da kanıtı bu olmuştur:

''Türkiye’nin en önemli modacılarından Vural Gökçaylı, kitapta Atatürk’ün Coco Chanel’le yaptığı çalışmayı anlatıyor. Kendisiyle konuştuğumuz Gökçaylı, “Atatürk, ordunun ilk giysilerini Coco Chanel’e çizdirmiştir. Ordu, yirmi yıl öncesine kadar bu üniformaları giyiyordu. Atatürk, subayların kısa kollu kıyafetleri için de çalışmalar yapmıştı. Paris’te ‘Biblioteque Nationel’de Chanel’e verdiği siparişlerin belgelerini gördüm. Atatürk, dünyayı, dünya modasını, dünya sanatını yakından takip ediyordu, dönemin tüm yeniliklerinden haberi vardı, en önemlisi vizyonu vardı. Chanel’deki yetenek de onun dikkatini çekmişti” diyor.  ''
Ve de birgün oradan alışveriş yapabilme ümidiyle yakında Nişantaşı'nda mağazası açılacağı haberini vermekten mutluluk duyarım...

R.I.P Coco'cuğum....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder